Sportspel Bonus Recension Besök
1 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök
2 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
3 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
4 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök

Lär dig att spela på odds

Det är riktigt roligt att syssla med betting och trots att det är väldigt enkelt kan det verka lite krångligt om du aldrig gjort det förut. För att hjälpa dig att komma igång har vi samlat den viktigaste informationen här. Dessutom bjuder vi dig på lite tips, så att du ska kunna lyckas tippa rätt oftare.

Välj vilket spelbolag där du vill spela online

När du bestämt dig för att börja med betting, eller odds, gäller det först och främst att välja vilket spelbolag du vill spela hos. Naturligtvis kan du ta dig till Svenska Spels spelombud runtom i stan, men om du vill kunna spela när som helst och var som helst är det klokare att spela på ett spelombud på nätet. Det finns en hel uppsjö av sajter som erbjuder betting, så det är viktigt att du väljer med omsorg. Det finns många saker att tänka på när du ska välja var du vill spela. Du kan börja med att titta på vilket utbud som erbjuds på sajterna. De flesta spelbolag erbjuder mer eller mindre samma marknader, men om du vill spela på någon ovanlig marknad kanske du inte hittar den hos alla spelbolag.

Därefter är det en bra idé att kolla varifrån bettingsajten har sin licens. Eftersom Sverige har spelmonopol är alla sajter förutom Svenska Spel licensierade någonstans utanför Sverige. Om du inte vill riskera att betala skatt på dina vinster behöver du spela på en sajt med licens från ett land inom EU. Låt dig inte skrämmas av detta, då det är mycket lätt att hitta sådana sajter, eftersom de flesta har fått sin licens från ett land inom EU.

När du hittat en sajt med det utbud du letar efter och en licens inom EU kan du kolla efter lite mindre detaljer. För det första kan det vara viktigt att se att sajten godkänner en betalningsmetod som du känner dig bekväm med och som du kan lita på är säker. Du kan ofta betala med kontokort, men du kanske känner dig tryggare att betala med en e-plånbok istället. I så fall behöver du nämligen inte uppge namn eller känsliga kortuppgifter för bettingsajten, utan det räcker med din e-mailadress, ett nummer från e-plånboken eller liknande, vilket oftast anses vara säkrare än att betala med kontokort. En del oddssajter godkänner också betalning mot faktura eller andra betalningssätt om du föredrar dessa.

Ännu en sak att beakta när du väljer spelbolag är de bonusar som sajten erbjuder. Titta både på välkomstbonusar och andra bonusar, för att se vilken sajt som lönar sig mest i längden och som kommer att få dina pengar att räcka så långt som möjligt.

Registrera dig

När du väl valt vilket spelbolag du vill spela på gäller det att registrera sig på den aktuella sajten. Detta är alltid mycket lätt och går på några minuter.

Så här går det till att registrera sig

Det enda du behöver göra för att registrera dig på en spelsajt är att fylla i ett kort formulär, vilket ofta består av namn, adress, personuppgifter och liknande. När du sedan börjar sätta in pengar väljer du också vilket betalningssätt du vill använda dig av och fyller i relevanta uppgifter för detta.

Kan jag ha flera konton?

När det handlar om betting online kan du öppna konton hos flera olika spelbolag och detta är till och med att rekommendera. För det första kan du på detta sätt jämföra oddset på de olika spelbolagen och spela där oddset är som högst och för det andra har du möjligheten att satsa tvärtom på två olika sajter, till exempel att lag A vinner på ena sajten och att lag B vinner på den andra sajten. På detta sätt vet du att du kommer att förlora på en sajt, men har stor chans att vinna på den andra, så länge det inte blir oavgjort.

Välj vilka marknader du vill spela på

När du ska välja vilka marknader du vill spela på kan det vara en bra idé att först börja spela på de sporter som du tycker om och som du har kunskap om. Ju mer du vet om en viss marknad, desto större chans är det att du lyckas tippa rätt på den.

Olika sätt att spela

Innan du börjar tippa kan det vara bra att förstå sig på de olika spelsätten som finns inom odds online. För det första kan du satsa på vanlig betting eller live betting, vilket betyder att du satsar på en match som pågår samtidigt som du satsar. Du kan inte heller bara satsa på vem som vinner en match, utan också vem som gör det första målet, vem som blir utvisad först och så vidare. Det finns också olika sätt att spela, där de vanligaste är följande:

1X2 eller matchvinnare – här satsar du på att hemmalaget vinner, att det blir oavgjort eller att bortalaget vinner. Ibland kan man även satsa på resultatet efter halvtid.

Moneyline – liknar 1X2, men här finns inte oavgjort, utan bara vinnare och förlorare.

Över/under – här satsar du på hur många mål/poäng det blir i en match

Resultat – här satsar du på det exakta resultatet, vilket gör det till en svår spelform.

Vinnare – här satsar du på vem som kommer vinner. Det kan vara i en specifik match, men handlar oftare om ligor eller mästerskap.

Handikapp – detta är en hjälp till oddsspelarna som används när det är en stor skillnad mellan lagen som möts. Det lag som är avsevärt bättre får då lägre odds för att det ska bli mer jämnt.

Detta är bara ett urval av alla de olika sätt det finns att spela på, men det är de vanligaste, så om du förstår dem är det lätt att komma igång med odds på nätet.

Olika sätt att beräkna odds

Förutom att det finns olika sätt att spela finns det också olika sorters odds. För det första finns det fasta och flytande odds. Fasta odds är när spelbolaget har bestämt en viss sannolikhet för resultatet innan och den här sortens odds kan inte ändras. Flytande odds ändras däremot beroende på hur många som satsar på ett visst resultat.

I olika delar av världen beskrivs också odds på olika sätt och det kan vara bra att känna till dessa olika sätt, eftersom du kanske spelar hos en utländsk aktör på nätet. Den form vi vanligtvis använder i Sverige kallas decimalodds och visar chansen att vinna i siffror. Om oddset till exempel ligger på 1,5 får du tillbaka 1,5 gånger din insats vid vinst. Om du satsat 1 000 kronor får du då tillbaka 1 500 kronor. En annan sorts odds är bråkodds, vilket också kallas engelska odds, eftersom det mest används i England. Här skrivs oddset i bråkform och det tidigare exemplet 1,5 skrivs då 1/2. Det finns också amerikanska odds, som skrivs med plus eller minus. Plus betyder hur mycket du vinner om du satsar 100 kronor och minus visar hur mycket du behöver satsa för att vinna 100 kronor.

Läs på

När du nu förstått hur betting går till gäller det att försöka öka dina vinstchanser så mycket som möjligt. Odds bygger naturligtvis på slump och tur, eftersom du aldrig kan veta hur en match eller ett mästerskap ska sluta. Du kan dock göra mycket för att öka sannolikheten att du ska kunna förutse rätt resultat. Det viktigaste är att läsa på. Läs på allt du kan om sporten i sig, om lagen, om spelarna och så vidare. Kolla igenom resultattabellen och se vilket lag som ligger överst, men titta också på vilket lag som vunnit när dessa två lag spelat mot varandra tidigare. Kolla upp eventuella skador hos spelare i laget, avstängda spelare eller liknande. Och hur har laget spelat sina senaste matcher? Befinner de sig just nu i en vinstsvit eller har de flera förluster bakom sig? Verkar det som att de kommer att bryta detta mönster eller fortsätta det? Att läsa på före matchen är det bästa du kan göra för att höja din chans att vinna. Du kan också läsa många experters råd och väga in dessa i dina beräkningar. Kom dock ihåg att även experterna bara analyserar framtidens resultat efter tidigare resultat, så de kan inte heller garantera någonting.

Spela lagom

Det viktigaste för att få en bra spelupplevelse när du spelar på betting är att spela lagom. Kolla igenom din ekonomi och bestäm dig för hur mycket du har råd att spela för. Sätt sedan upp en budget per dag, vecka eller månad och håll dig till denna. Försök aldrig vinna tillbaka eventuella förluster, utan när du nått din budget tar du en paus till nästa dag, vecka eller månad. Att spela på odds ska vara ett nöje bland andra nöjen och inte ett sätt att bli rik på. Så länge du lyckas hålla ditt spelande på en lagom nivå kommer du att märka att detta är en rolig och spännande sorts underhållning. Antingen spelar du på traditionell betting eller testar du något som är ännu mer spännande, nämligen live betting, när du satsar samtidigt som matchen pågår. Vi ser fram emot att träffa dig på bettingsajterna!