Sportspel Bonus Recension Besök
1 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök
2 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
3 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
4 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök

Champions League

Champions League är en fotbollsturnering för de bästa klubblagen i Europa. Uefa anordnar den här turneringen varje år och den drar mycket publik och sponsorintäkter samt erbjuder en massa olika satsningsmöjligheter.

champions-league

Lite information om Champions League

Uefa Champions League har pågått sedan 1955/1956 och kallades fram till 1992 för Europacupen för mästarlag. Regerande mästare 2015/2016 är Real Madrid och det är också detta lag som har flest titlar med totalt elva stycken. Just nu pågår kvalmatcherna infor Champions League 2016/2017, som sätter igång i september.

Från början var Champions League en turnering endast för mästarlag, men sedan 1997/1998 deltar även några andra-, tredje- och till och med fjärdeplacerade lag från länder med de högst rankade divisionerna. Vilka lag som får delta i Champions League beror på Uefas regler om föregående resultat i de europeiska cuperna. De länder vars högstadivision rankas lågt, till exempel Sverige, måste spela upp till tre kvalmatcher för att kvalificera sig för gruppspelet. Champions League spelas med gruppspel och slutspel. I slutspelet möts alla lag hemma och borta, men finalen avgörs i en enda match på neutral plats.

Champions League-historia

Bara en månad efter Uefa-förbundets första kongress 1955 startades Europacupen för mästarlag, vilken senare bytte namn till Champions League. Den första matchen spelades i Lissabon mellan Sporting Lissabon och Partizan Belgrad. Det var dock Real Madrid som tog hem den första mästerskapsvinsten efter en final mot Stade de Reims. Olika städer innehar olika rekord vad gäller Champions League. London är till exempel den enda stad som haft tre lag som deltog under samma säsong och Milano är den enda stad som har två klubbar som vunnit turneringen. Madrid är dock den enda staden som haft två lag från samma stad i final samma år, både 2014 och 2016 då Real Madrid mötte Atletico Madrid i finalerna.

Champions League 2016/2017

Nästa Champions League, det vill säga för säsongen 2016/2017, sätter som sagt igång i september, närmare bestämt den 13:e september, och pågår fram till den 3:e juni 2017. Kvalmatcherna till den här turneringen pågår till den 24:e augusti 2016. Denna Champions League kommer att bli den 62:a säsongen med final i Millennium Stadium i Cardiff, Wales.

Det är totalt 78 lag från 53 av de 55 medlemsländerna i Uefa som kommer att delta i årets Champions League, där undantagen är Liechtenstein, som inte organiserar en inhemsk liga, och Kosovo, som inte accepterats än då de är nya medlemmar av Uefa. Baserat på Uefas regler om föregående resultat i de europeiska cuperna kvalificerar sig som sagt lagen till turneringen, om de inte vunnit föregående års Champions League eller Europa League, då de direktkvalificerar sig.

Svenska lag i Champions League genom tiderna

Det är väldigt svårt för svenska lag att kvalificera sig till Champions League. För att över huvud taget få kvala in till gruppspelet i Champions League måste laget ha vunnit Allsvenskan föregående säsong. Då ställs detta lag inför ett utslagningsmöte (en hemmamatch och en bortamatch) i två omgångar.

Dessa svenska lag har lyckats kvalificera sig till Champions League under de senaste åren:

1992/1993 – IFK Göteborg
Kvalade in till gruppen via kvalsegrar mot Besiktas och Lech Poznan. IFK slutade tvåa i sin grupp.

1994/1995 – IFK Göteborg
IFK började med förlust, men vann sedan desto mer och tog sig ända till kvartsfinal, där de förlorade mot Bayern München. Detta är Sveriges hittills enda kvartsfinalplats i Champions League.

1996/1997 – IFK Göteborg
IFK blev tyvärr sist i gruppen med bara en enda seger.

1997/1998 – IFK Göteborg
Detta var senaste gången som Blåvitt nådde gruppspelet i Champions League och de slutade sist i gruppen för andra året i rad.

1999/2000 – AIK
AIK tog sig till gruppspelet, men hamnade tyvärr på sista plats i sin grupp.

2000/2001 – Helsingborg
Trots att Helsingborg tog så många som fem poäng i gruppspelet slutade de sist i sin grupp.

2014/2015 – Malmö FF
Som första svenska lag på fjorton år tog sig Malmö FF till gruppspelet i Champions League, men hamnade tyvärr på sista plats i sin grupp.

2015/2016 – Malmö FF
För andra året i rad kvalificerade sig Malmö FF till gruppspelet, men där blev motståndet tyvärr för hårt.

Det lag som gått längst i Champions League historiskt sett är också just Malmö FF och det skedde säsongen 1978/1979 i dåvarande Europacupen. Malmö tog sig till finalen via matcher mot franska AS Monaco, ryska Dynamo Kiev, polska Wisla Krakow och österrikiska Austria Wien. Malmö FF spelade en jämn final mot engelska Nottingham Forest, men fick till slut se sig besegrade. Detta ses trots förlusten som den största bragd ett svenskt klubblag någonsin lyckats med.

Förra årets segrare i Allsvenskan var som bekant IFK Norrköping. Det återstår att se hur det kommer att gå för dem i kvalmatcherna till Champions League. Det enda vi kan göra under tiden är att hålla tummarna, satsa på det vi tror och hoppas på det bästa.