Sportspel Bonus Recension Besök
1 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök
2 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
3 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
4 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök

Premier League

Premier League är den högsta engelska professionella ligan i fotboll. Ligan bildades 1992 och innehåller 20 lag varje år, varav de tre bäst placerade lagen direktkvalificerar till Champions League. Även laget som hamnat på fjärde plats har chansen att spela i Champions League, men bara efter kvalspel. De tre lag som hamnar på de sämsta placeringarna flyttas ned till The Football Leagues första division som kallas The Championship. Premier League kallades från bildandet 1992 till år 2007 FA Premier League och mellan 2004 och 2016 Barclays Premier League, eftersom ligan då sponsrades av Barclays Bank. Faktum är att ligan även tidigare sponsrats och då officiellt haft andra namn (som FA Carling Premiership 1993-2001 och Barclaycard Premiership 2001-2004), men i folkmun har Premier League ändå alltid kallats för just detta namn. Säsongen för Premier League är mellan augusti och maj.

Uefa rankar alla fotbollsligor enligt resultat i europeiska cuper under de senaste fem åren och enligt deras ranking var Premier League tidigare den tredje bästa ligan, efter spanska La Liga och tyska Bundesliga. Detta är intressant, eftersom Premier League trots detta är världens mest bevakade fotbollsliga. Nyligen ändrade också Uefa sin rankning av europeiska ligor och rankade då Premier League överst, vilket bröt åtta år av dominans hos spanska La Liga. Även om det är så många som 42 klubbar som tävlat i Premier League är det bara sex lag som har vunnit ligan, nämligen Manchester United, Blackburn Rovers, Arsenal, Chelsea, Manchester City och Leicester City.

premier-league

Lite historia om Premier League

Premier League grundades 1992, då de främsta klubbarna i förstadivisionen från the Football League avgick. Genom att bryta sig ut från Football League avgick de från en 104-årig liga som funnits med fyra divisioner. Istället blev Premier League en division och Football League fortsatte med tre divisioner istället för de tidigare fyra. Ligans tävlingsformat ändrades inte, utan det var lika många lag som tävlade och upp- och nedflyttningen mellan Premier League och förstadivisionen i Football League fungerade på samma sätt som upp- och nedflyttningen mellan de tidigare första och andradivisionerna. Premier Leagues första säsong var 1992-1993 och spelades då av 22 klubbar, men 1995 hade antalet lag minskats till 20 efter påtryckningar från Fifa.

Mer info om Premier League

Premier League ägs av de 20 medlemsklubbarna och drivs som ett aktiebolag. Detta betyder att varje klubb är aktieägare och har en röst var vad gäller regelförändringar och kontrakt. Fotbollsförbundet har inte direkt någonting att göra med den dagliga verksamheten i Premier League, men kan göra sin röst hörd när nya bestämmelser antas av ligan.

Under varje säsong i Premier League spelar varje klubb totalt 38 matcher, det vill säga en hemmamatch och en bortamatch mot vart och ett av de andra lagen. Vinst ger tre poäng, oavgjort ett poäng och förlust noll poäng. Lagen rangordnas sedan enligt totala poäng, målskillnad och antal gjorda mål. Den som fått flest poäng vid säsongens slut blir den säsongens mästare. Inför varje säsong flyttas tre lag ned till Football League Championship och lika många lag flyttas upp till Premier League från samma liga.

Eftersom Premier League rankas så högt av Uefa kvalificerade sig tidigare de två bästa lagen direkt till gruppspelet i Champions League och det tredje och fjärde laget gick till den tredje kvalomgången för Champions League. Från och med säsongen 2008-2009 är det istället de tre bästa lagen som går direkt till gruppspelet medan det fjärde går till tredje kvalomgången. Det femte laget går direkt till spel i Europa League, vilket även det sjätte och sjunde laget kan göra beroende på hur det går i de två inhemska cuperna.

Här kan du följa Premier League

Premier League är den liga som följs av flest människor i hela världen, nämligen av över en halv miljard människor i 202 länder. Ligan sänds i många olika tv-kanaler världen över och även via livestreaming på många odds- och bettingsajter. I Sverige kan du följa matcherna på Viasat och på internet. En stor fördel är att matcherna sänds i rimlig tid, eftersom tidsskillnaden mellan Sverige och England endast är en timma. Om du väljer att följa Premier League via livestreaming kan du också satsa på matcherna på ett enkelt sätt. De flesta sajter har uppe de olika satsningsmöjligheterna i samma fönster, så det är bara att klicka i dina satsningar samtidigt som du fortsätter titta på matchen. Genom att du tittar på livestreaming och satsar på liveodds har du många fler satsningsmöjligheter att välja mellan. Förutom de vanliga satsningarna på vem som vinner matchen, på vilken spelare som gör flest mål och så vidare kan du också satsa på vem som gör nästa mål, vem som får nästa hörna och liknande. I och med att du ser matchen live har du också ofta bättre möjligheter att avgöra vem som kommer att stå som vinnare till slut och ökar därmed chansen att du ska vinna på dina insatser.