Sportspel Bonus Recension Besök
1 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök
2 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
3 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
4 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök

Serie A - Italienska fotbollsligan

Serie A är den högsta divisionen i herrfotboll i Italien och den kallas också av sponsorskäl för Serie A TIM. Ligan startade redan 1929/1930 och dessförinnan utsågs italienska mästare genom ett slutspel som spelades mellan de bästa lagen i olika lokala serier. Idag deltar tjugo lag i Serie A och när säsongen är slut flyttas de tre sämsta lagen direkt ner till Serie B. Vinnaren i Serie A får ”lo scudetto”, som betyder den lilla skölden på italienska, och det är ett bevis på att laget är regerande mästare. Sedan säsongen 1924/1925 bär det vinnande laget ett litet emblem med denna sköld på sina dräkter under följande säsong. Sedan 2005/2014 ges också en pokal vid namn Coppa Campioni d’Italia till det vinnande laget. Officiellt har denna pokal använts sedan säsongen 1960/1961, men mellan 1961 och 2004 förvarade de vinnande klubbarna pokalen i Lega Nazionale Professionistis huvudkontor.

serie-a

Serie A spelas varje år mellan augusti och maj och under denna tid spelar varje klubb mot varje annat lag två gånger, nämligen en gång hemma och en gång borta, vilket totalt blir 38 matcher för varje lag under en säsong. De första nitton matcherna kallas andata och de resterande nitton matcherna ritorno. Sedan säsongen 1994/1995 ges tre poäng vid vinst, ett poäng för ett oavgjort resultat och inga poäng vid förlust.

Kort historia om Serie A och italiensk fotboll

Under åren 1898-1929 spelades som sagt inga nationella serier i Italien, utan den italienska mästaren korades genom korta turneringar som spelades under bara några dagar. Efter detta började man med ett system med regionala cupspel och vinnarna i de här cupspelen spelade en finalomgång. Det var inte förrän säsongen 1912/1913 som lag från centrala och södra Italien också deltog i de här cupspelen. Denna säsong bestämde man sig för att spela en avgörande final mellan segraren i norra Italien och segraren i centrala och södra Italien. 1926 bestämde man att man istället ville skapa en nationell turnering och säsongen 1928/1929 var den sista som spelades med den gamla modellen med cupspel och finalspel.

När Serie A infördes säsongen 1929/1930 spelades den med arton lag, jämfört med dagens tjugo. Formatet har sedan varit detsamma och det enda som ändrats är antalet lag, som oftast varit sexton eller arton. Endast under en säsong, 1947/1948 spelades Serie A med 21 lag av politiska skäl. Under några säsonger under andra världskriget gick man också tillbaka till cupspel, men förutom den här perioden har formatet sett likadant ut genom tiderna.

Storhetstiden för Serie A var antagligen i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, då många ansåg att Serie A var världens bästa fotbollsliga för herrar. Den största andelen av ligamästarna har kommit från de norra delarna av landet, till exempel Piemonte och Lombardiet, och det är relativt ovanligt med segrare från de centrala och södra delarna av landet. De regerande mästarna nu är Juventus FC, som kommer från staden Turin i norra Italien. Det är också just Juventus FC som vunnit flest titlar genom tiderna.

Placeringen av Serie A inom Europa

Italien rankas för närvarande på fjärde plats vad gäller klubbfotboll i Europa, efter La Liga, Bundesliga och Premier League. Rankningen bygger på italienska klubbars prestationer i Champions League och Europa League under de senaste fem åren. Under åren 1986-1988 och 1990-1999 ledde Serie A Uefas ranking. Tack vare dagens höga ranking kvalificerar sig de tre bästa lagen i Serie A till Champions League. Serie A har också beskrivits som den mest taktiska nationella ligan i världen och har haft flest finalister i Champions League genom tiderna. Italien har nått finalen i Champions League vid så många som 27 olika tillfällen och stått som segrare tolv gånger. De två bästa lagen i Serie A kvalificerar sig direkt till gruppspelen i Champions League, medan det tredje bästa laget kommer till kvalspelen. Det fjärde och femte bästa laget kvalificerar sig till Europa League och en tredje plats i Europa League reserveras till den som vinner Coppa Italia.

Serie A innehåller tre av världens mest kända klubbar, nämligen Juventus, Milan och Internazionale, som alla är grundande medlemmar i G-14, en grupp som representerar de största och mest prestigefyllda europeiska fotbollsklubbarna. Serie A är den enda ligan som haft med tre grundande medlemmar. Fler spelare har vunnit den eftertraktade Ballon d’Or-utnämningen medan de spelat i en Serie A-klubb än någon annan liga i världen.

Satsa på italienska Serie A

Det är lätt att förstå att Serie A är en av de bästa ligorna i världen, vilket också betyder att det är många som tittar på matcherna och många som satsar på matcherna. Detta innebär att du har chansen att vinna stora summor när du satsar på Serie A. Oavsett om du väljer att satsa på vanligt odds eller på liveodds kommer du att märka att matcherna i italienska Serie A är bland de mest spännande i världen.