Sportspel Bonus Recension Besök
1 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök
2 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
3 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
4 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök

World Cup i hockey

World Cup i hockey är en internationell ishockeyturnering, som startade 1996, då som efterträdare till tidigare Canada Cup, som pågick mellan 1976 och 1991. World Cup i hockey spelades två gånger helt oregelbundet, nämligen 1996 och 2004. Den första cupen vann USA och den andra Kanada. En tredje cup är planerad till i år, 2016, och efteråt är planen att för första gången någonsin arrangera World Cup i hockey regelbundet vart fjärde år. Detta skulle i så fall växla om vartannat år med en planerad all star-serie mellan Nordamerika och Europa.

År 2004 designade den kanadensisk-amerikanske arkitekten Frank Gehry en ny pokal för World Cup i hockey. Den är gjord av en komposit legering av koppar och nickel tillsammans med helgjuten uretanplast. Trofén ser mycket speciell ut och den kritiserades mycket inom idrottsvärlden när den kom. Tidningen Toronto Suns rubrik kanske säger allt: ”Vad är det där?”.

World Cup i hockey organiseras av NHL, National Hockey League, till skillnad från årliga hockey-VM och OS vart fjärde år, som båda arrangeras av IIHF, International Ice Hockey Federation. Eftersom det är NHL som organiserar World Cup i hockey spelas matcherna enligt reglerna som finns i NHL och inte enligt IIHF:s regler. Dessutom äger turneringen rum före NHL:s försäsong, så att alla NHL-spelare är tillgängliga, till skillnad från VM, som spelas samtidigt som slutspelet i NHL:s Stanley Cup.

world-cup-hockey

Historia World Cup i hockey

World Cup i hockey är som sagt en efterföljare till Canada Cup, som började 1976 efter en kombinerad ansträngning av Doug Fisher från Hockey Canada och Alan Eagleson från NHL Players’ Association. Eagleson inspirerades av fotbollens FIFA World Cup och föreslog därför en ny turnering som skulle samla alla de bästa nationerna inom hockey. Efter framgångsrika förhandlingar med ishockeyns företrädare i Sovjetunionen i september 1974 började Eagleson arrangera Canada Cup-turneringen, som hölls första gången 1976. Canada Cup var då den första internationella ishockeyturneringen som lät hockeynationerna välja ut sina bästa spelare, eftersom vinter-OS var en tävling för amatörer och årliga hockey-VM sammanföll med slutspelet i Stanley Cup. Canada Cup, som hölls vart tredje till femte år, ägde rum på olika platser i Nordamerika innan den vanliga säsongen började i NHL. I varje turnering tävlade sex lag mot varandra. I de fem Canada Cup-turneringarna som arrangerades vann Kanada fyra och Sovjetunionen en, år 1981.

1996 ersattes Canada Cup officiellt av World Cup i hockey, varpå Canada Cup-pokalen drogs tillbaka och den nya omtalade pokalen för World Cup invigdes. Turneringen ökade också till åtta lag, då de sex nationerna Kanada, USA, Tjeckien, Finland, Ryssland och Sverige fick sällskap av Tyskland och Slovakien. USA slog Kanada i finalen i första World Cup. Åtta år senare, år 2004, arrangerades den andra World Cup i hockey, och då vann Kanada för första gången, då de besegrade Tjeckien i semifinalen och Finland i finalen. Den 24:e januari 2015 meddelade Gary Bettman från NHL att 2016 års World Cup i hockey ska hållas i september 2016 på Air Canada Centre i Toronto, Kanada. Den här turneringen har ett något annorlunda format, då den förutom de sex nationerna Kanada, USA, Tjeckien, Finland, Ryssland och Sverige även kommer att innehålla två all star-lag, nämligen ett europeiskt lag och ett nordamerikanskt lag med spelare under 23 år. Till 2020 års World Cup kommer all star-lagen att ersättas av kvalificerade lag. Det finns också planer på ett spin off-evenemang år 2018, där ett europeiskt all star-lag skulle möta ett nordamerikanskt all star-lag i en serie på fem eller sju matcher. Det här evenemanget skulle i så fall också äga rum vart fjärde år, omväxlande vartannat år med World Cup i hockey.

World Cup i hockey 2016

world-cup-hockey-2016

World Cup i hockey 2016 kommer att äga rum mellan den 17:e september och den 1:a oktober i Air Canada Centre i Toronto, Kanada, och som vanligt arrangeras av NHL. I turneringen deltar som sagt sex nationslag från Kanada, USA, Tjeckien, Finland, Ryssland och Sverige och dessutom ett lag med spelare från övriga Europa och ett lag med nordamerikanska U23-spelare. De åtta lagen har delats upp i två grupper med fyra lag i varje, nämligen grupp A med Kanada, Tjeckien, Europa och USA och grupp B med Finland, Ryssland, Nordamerika och Sverige. Alla lagen i samma grupp möter varandra en gång och de två bästa lagen i varje grupp går vidare till semifinal. Semifinalerna spelas endast i en match och vinnarna från denna går vidare till finalen, som spelas bäst av tre matcher. Eftersom det är NHL som arrangerar World Cup i hockey spelas turneringen på rinkar med NHL-mått, med NHL-regler och döms av domare från NHL.

Matcherna i World Cup i hockey 2016

Matcherna i grupp A spelas följande datum:
Europa – USA: 17 september
Kanada – Tjeckien: 17 september
Tjeckien – Europa: 19 september
Kanada – USA: 20 september
Kanada – Europa: 21 september
Tjeckien – USA: 22 september

Matcherna i grupp B spelas följande datum:
Ryssland – Sverige: 18 september
Finland – Nordamerika: 18 september
Nordamerika – Ryssland: 19 september
Finland – Sverige: 20 september
Nordamerika – Sverige: 21 september
Finland – Ryssland: 22 september

Semifinalerna mellan vinnaren i grupp A och tvåan i grupp B samt vinnaren i grupp B och tvåan i grupp A spelas båda den 24:e september. Finalen spelas som sagt i bäst av tre matcher, nämligen den 27:e september, den 29:e september och den 1:a oktober. Den sista matchen spelas naturligtvis endast om det står 1-1 i matcher efter de två första.

Satsa och vinn på World Cup i hockey

Naturligtvis kan du satsa på World Cup i hockey. Än så länge kan du bara satsa på vem som kommer att vinna hela turneringen, men när vi kommer närmare september kommer du säkert också att kunna satsa på vem som vinner de olika matcherna, vem som gör flest mål och så vidare. Kom ihåg att du både kan satsa på vanlig hockey och på live hockey, det vill säga satsa på en match under tiden den pågår. Detta är riktigt spännande. Om du inte har testat live odds än, så gör det nu! Lycka till!