Sportspel Bonus Recension Besök
1 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök
2 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
3 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
4 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök

Övrig sport att spela på

När man spelar på sport finns det också en hel massa annan sport som man kan satsa på. Vissa av dessa sporter hittar du under sin egen rubrik på oddssajten, medan andra kommer under en rubrik vid namn ”övriga sporter” eller liknande. Du kan bland annat satsa på boxning, alpint, basket, cykel, NFL, baseboll, handboll, bandy, volleyboll, sommar-OS och vinter-OS. Här nedan följer en kort beskrivning om var och en av dessa sporter.

övrig-sport

Boxning

Boxning är en kampsport, där två personer tävlar i styrka, snabbhet, reflexer, uthållighet och vilja. De slår på varandra med speciella vadderade handskar. En person vinner i boxning när den andra är oförmögen att fortsätta, diskvalificeras eller ger upp. Amatörboxning ingår i OS och spelas också i VM. En proffsboxningsmatch spelas med mellan fyra och tolv ronder, där varje rond är tre minuter. Det är också en minuts vila mellan varje rond. En match kan vinnas genom poäng, teknisk knock-out eller knock-out, det vill säga att boxaren träffas av ett slag i huvudet eller mot kroppen och inte kan fortsätta boxas efter att domaren räknat till tio.

Alpint

Alpint, eller alpin skidsport, är en beteckning som innehåller slalom, storslalom, parallellslalom, super-G, störtlopp och alpin kombination. I alla dessa grenar körs utförsåkning och det gäller att åka så snabbt som möjligt. Alpin skidsport (förutom parallellslalom) ingår i vinter-OS sedan 1936 och det arrangeras dessutom VM vartannat år. Varje säsong arrangeras också cuper på olika nivåer, där tävlingar på olika orter ingår, till exempel Världscupen, som innehåller tävlingar i Europa och Nordamerika.

Basket

Basket är en kontakt- och bollsport, där målet är att få bollen ner i motståndarnas korg, vilket också är anledningen till att det egentligen heter korgboll på svenska. Basket utövades första gången 1891 i USA, men har kommit en lång väg sedan dess. Idag beräknas cirka 400 miljoner människor vara registrerade spelare och ännu fler människor följer matcherna i svenska och internationella ligor, till exempel NBA, som är världens bästa basketliga. Basket ingår i OS sedan 1936 och dessutom spelas VM i basket vart fjärde år.

Cykel

Inom cykelsport finns det flera olika grenar, nämligen tävlingar med specialkonstruerade cyklar på landsväg, på banor inomhus och utomhus samt i terräng. I Sverige finns det framförallt landsvägs-, mountainbike-, BMX- och cykelcrosstävlingar. Utomlands finns det även tävlingar på bana, som då kallas velodrom. Det finns många kända cykeltävlingar runtom i världen, bland annat endagsklassiker under våren, men de mest kända etapploppen är ändå Grand Tours. Här ingår Le Tour de France, Giro d’Italia och Vuelta a Espana i Frankrike, Italien respektive Spanien. Förutom dessa förekommer också kända årliga tävlingar, exempelvis Schweiz runt och Critérium du Dauphiné.

NFL

NFL, eller National Football League, är den professionella ligan för amerikansk fotboll i USA. Amerikansk fotboll är den populäraste sporten i USA. Det är en variant av brittisk rugby, men med andra regler. Varje lag i NFL spelar sexton matcher och vid slutet av grundserien går sex lag från varje konferens vidare till slutspelet, som är en utslagsturnering ända fram till finalen som kallas Super Bowl. Super Bowl är en av årets största sporthändelser och ses årligen av cirka 90 miljoner amerikaner i månadsskiftet januari-februari.

Baseboll

Basebollen har en lång historia, då denna sport antagligen spelades redan på mitten av 1700-talet i en tidig form. Den första registrerade matchen med kodifierade regler gick av stapeln redan 1846 i USA. Det finns idag cirka 35 miljoner registrerade spelare, framförallt i Nordamerika och även i delar av Latinamerika. MLB, den nordamerikanska proffsligan i baseboll, lockar mellan 70 och 80 miljoner betalande åskådare varje år och om du inte är på plats kan du se matcherna på tv runtom i världen och även via livestreaming på många oddssajter. Baseboll ingick i OS mellan 1992 och 2008, men numera spelas VM (eller rättare sagt World Baseball Classic), EM och så vidare.

Handboll

Handboll kommer från Danmark och spelades där för första gången på 1890-talet. Danmark är fortfarande en stark handbollsnation i internationella sammanhang, men det är även Sverige. Handboll spelas mellan två lag med sex utespelare och en målvakt var, oftast inomhus. En match pågår två gånger 30 minuter och det gäller att göra mål i motståndarnas mål. Sedan 1972 spelas handboll i OS och det arrangeras också VM vartannat år.

Bandy

Bandy är en vintersport, som utövades första gången 1875. Bandy kan spelas både utomhus och inomhus på en bandyplan, som består av is. Alla spelare utom målvakterna har var sin klubba och det gäller att göra mål med hjälp av klubborna i motståndarnas mål. Bandy är som mest populärt i Sverige, Finland, Ryssland och Norge, även om sporten sprider sig sakta men säkert till andra länder.

Volleyboll

Volleyboll har spelats sedan 1895 i USA och innehåller idag flera olika varianter, där man kan spela inomhus, utomhus, på gräs, på sand med mera. Målet är att slå en boll till marken på motståndarens planhalva eller att få motståndaren att tappa bollen utanför planen. Det svenska volleybollförbundet bildades 1961 och Sverige deltog också för första gången i EM 1967. Det första världsmästerskapet spelades dock redan 1949 för herrar och 1952 för damer. Volleyboll har spelats i OS sedan 1964 och beachvolleyboll sedan 1996.

Sommar-OS

Sommar-OS avgörs i en massa olika sportgrenar vart fjärde år. Varje gång avgörs sommar-OS på ett annat ställe och även tidpunkten varierar mellan april och december. Sommar-OS har spelats sedan 1896 och det är öppet för alla länder i världen. Om man tittar på antalet deltagande länder och aktiva idrottare är sommar-OS det största återkommande sportevenemanget i världen, även om herrarnas fotbolls-VM har fler tv-tittare.

Vinter-OS

Vinter-OS är motsvarigheten till sommar-OS, men det spelas på vintern, det vill säga i januari-februari. För att en sport ska kunna vara en del av vinter-OS måste den utövas på snö och/eller is. Några av de sporter som ingår är alpin skidåkning, backhoppning, bob, curling, freestyle, hastighetsåkning på skridskor, ishockey, konståkning, längdskidåkning, nordisk kombination, rodel, skidskytte och snowboard. Vinter-OS arrangeras vart fjärde år på olika ställen och är öppet för hela världen. Vinter-OS har alltid hållits vart fjärde år, men från 1924 till 1992 hölls det samma år som sommar-OS, men sedan 1994 är de separerade med två år, så att det varje jämnt år pågår antingen sommar- eller vinter-OS.