Sportspel Bonus Recension Besök
1 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök
2 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
3 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
4 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök

Tennis

Tennis är en engelsk racketsport, som från början spelades bara utomhus, men numera även inomhus. Tennis kan både spelas som singel och som dubbel. Tennis uppfanns 1873 av britten Walter Clopton Wingfield och fick stor spridning under 1880-talet, även om det första mästerskapet i Wimbledon spelades redan 1877. Så tidigt som 1896 blev tennis en del av det olympiska programmet.

tennis

Mästerskap och tävlingar inom tennis

I de flesta länder kan man spela nationella tennistävlingar för amatörspelare. Dessa tävlingar arrangeras då i olika klasser beroende på ålder, kön och nivå på spelet. Det finns till exempel herrsingel, damsingel, herrdubbel och mixed dubbel, det vill säga en kvinna och en man i varje par. Det är också populärt med tennis inom handikappidrotten, till exempel rullstolstennis.

Det finns naturligtvis också tävlingar för professionella tennisspelare och dessa arrangeras ofta av Association of Tennis Professionals, ATP, eller Women Tennis Association, WTA, i nära samarbete med Internationella tennisförbundet, ITF. De i särklass största och mest prestigefyllda professionella turneringarna är Grand Slam-turneringarna, där resultaten i de enskilda turneringarna ligger till grund för en individuell ranking av varje spelare. Det är endast de högst rankade spelarna som får delta i de turneringar som spelas i slutet av varje säsong. Herrarna spelar Tennis Masters Cup och damerna WTA Tour Championship. I Sverige finns det två ATP-turneringar, nämligen Swedish Open i Båstad och Stockholm Open förutom en WTA-turnering, nämligen Swedish Open i Båstad. De turneringar som räknas till Grand Slam-turneringarna är Australiska öppna, Franska öppna, Wimbledonmästerskapen och US Open. Det finns också lagtävlingar inom tennis, framförallt Davis Cup, Fed Cup, Hopman Cup och Nations Senior Cup. Proffstourerna är som sagt ATP-touren och WTA-touren.

Grand Slam-turneringarna

Till Grand Slam-turneringarna räknas Australiska öppna, Franska öppna, Wimbledon och US Open. Den som vinner en äkta Grand Slam vinner alla dessa fyra stora internationella tennismästerskap under samma spelsäsong. Om någon istället vinner en konsekutiv Grand Slam betyder detta att spelaren håller titlarna i alla fyra mästerskap, men inte har vunnit dem under en och samma säsong. Man kan också vinna en karriär-Grand Slam och vinner då samtliga mästerskap, men inte i rad. Det är möjligt att vinna Grand Slam i singel, dubbel och mixed-dubbel för såväl herrar som damer. Uttrycket Grand Slam kommer från 1933, då den australiske tennisspelaren Jack Crawford var nära att vinna den och en sportjournalist gjorde en analogi till uttrycket Grand Slam i bridge.

Australiska öppna

Australiska öppna, Australian Open, spelas varje år under de sista veckorna i januari på hard court-banor i Melbourne, Australien. Föregångaren till Australiska öppna, Internationella australasiatiska tennismästerskapet, har spelats sedan 1905 och sedan 1922 har tävlingen haft ett rent australiskt värdskap.

Franska öppna

Franska öppna mästerskapen i tennis, eller Les Internationaux de France eller Tournoi de Roland-Garros, är den enda av Grand Slam-turneringarna som spelas på grus. Franska öppna spelas varje år i Paris under de sista veckorna i maj och den första veckan i juni och har anor sedan 1891.

Wimbledon

Wimbledon är den äldsta av Grand Slam-turneringarna, då den spelades första gången 1877. Den spelas på gräsbanor varje år i London under juni och juli månad. Tävlingen arrangeras varje år av All England Lawn Tennis & Croquet Club tillsammans med det brittiska tennisförbundet.

US Open

US Open, eller Amerikanska öppna, spelas utomhus på hard court-banor i Flushing Meadows, Queens, New York i månaderna augusti och september varje år. Även US Open har en lång historia, då detta mästerskap spelades första gången 1881 för herrar och 1887 för damer.

Lagtävlingar inom tennis

Det finns som sagt också lagtävlingar inom tennis och då framförallt Davis Cup, Fed Cup, Hopman Cup och Nations Senior Cup.

Davis Cup

Davis Cup är världens största lagtävling inom tennis för herrar. Cupen har spelats sedan år 1900 och sträcker sig över stora delar av året, eftersom de första matcherna brukar spelas i början av februari och finalomgången oftast i november eller december.

Fed Cup

Fed Cup, tidigare Federation Cup, är damernas motsvarighet till Davis Cup och den instiftades så sent som 1963 av International Lawn Tennis Federation.

Hopman Cup

Hopman Cup arrangeras av internationella tennisförbundet och spelas sedan 1988/1989 med könsmixade landslag varje år i Perth, Australien, i början av januari. Varje spelare spelar en singel och en mixad dubbelmatch.

Nations Senior Cup

Nations Senior Cup spelades första gången 1999 och är sedan 2000 erkänd av det internationella tennisförbundet. De deltagande lagen är nationslag med seniorspelare, det vill säga äldre än 30 år, som tidigare spelat på ATP-touren och i Davis Cup.

Fördelen med att spela på tennis

Tennis är en rolig sport som tack vare de olika mästerskapen pågår under hela året, utan uppehåll, så du kan alltid spela på tennis.