Sportspel Bonus Recension Besök
1 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök
2 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
3 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
4 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök

Motorsport

Motorsport är egentligen sport som bedrivs med motordrivna fordon, såsom bil, motorcykel, racerbåt och flygplan, men när vi talar om motorsport menar vi oftast Formel 1, Speedway, Indy, Motorcykel, Nascar med mera.

motorsport

Formel 1

Formel 1, eller F1, är tävlingar på asfalterade banor som körs med ensitsiga formelbilar som är konstruerade enligt det internationella bilsportförbundets bestämmelser. Alla tävlingar inom Formel 1 ingår i FIA Formula One World Championship, det vill säga världsmästerskapet i Formel 1. Varje tävling kallas Grand Prix (GP), och där kan både förare och konstruktörer vinna poäng. De här poängen summeras sedan för att se vem som blir vinnare i säsongens världsmästerskap.

Formel 1 är antagligen den mest kända racingen med specialbyggda ensitsiga bilar och också antagligen en av världens dyraste sporter, på grund av kraschtester, flygfrakter, utvecklings- och tillverkningskostnader med mera.

Formel 1 kommer ursprungligen från Europa, men är numera en global sport med tävlingar i Asien, Australien, Nordamerika och Sydamerika. Sedan 1950 anordnas världsmästerskap i Formel 1 med runt 20 olika lopp, oftast inte mer än en grand prix-tävling i varje land. Själva loppet i Formel 1 körs oftast på söndagar klockan 14.00 och startar med ett så kallat formationsvarv, där bilarna kör ut i den ordning de kvalificerade sig. När alla kommit runt ställer de upp sig i denna ordning och inväntar startsignalen, som består av en rad med fem röda lampor ovanför start- och mållinjen. Alla lampor tänds, en efter en, och när alla lampor sedan släckts igen startar loppet.

Ett Formel 1-lopp är lite över 300 kilometer eller max två timmar och ibland måste lopp kortas av, så att det aldrig tar längre tid än två timmar. Under ett lopp gör förarna minst ett, men oftast två eller tre, depåstopp för att byta däck. Ett sådant depåbesök ger en tidsförlust på cirka 25-35 sekunder, men kan vara ett bra avbrott om man ligger precis bakom en annan bil och inte lyckas köra om.

Speedway

Speedway är en motorsport där man tävlar med speciella motorcyklar på en rundbana. Underlaget består av grus blandat med lera eller lerskiffer. I speedway körs matcherna mellan två lag med sju förare var. Förare nummer sex och sju kallas för reserver. Hemmalaget kör alltid i röd och blå huva, medan bortalaget kör med vit och gul.

En lagmatch i speedway består av fjorton så kallade heat och en final, vilka körs i fyra vänstervarv. I varje heat tävlar fyra förare, två från varje lag, mot varandra i ett fast körschema. Man får poäng efter placering i loppet, där vinnaren får tre poäng, andraplatstagaren två poäng, tredjeplatstagaren ett poäng och den sista föraren noll poäng. Det andra och elfte heatet är reservheat, som körs av de minst rutinerade förarna, och det sista heatet kör de vanliga förarna som tagit flest poäng under de tidigare heaten. Inom speedway finns det också bonuspoäng, men de syns inte i poängställningen, utan bara när förarna ska plocka ut sin lön. Målet med bonuspoängen är att förarna inte ska tävla inom laget om poäng, så dessa ges till den förare som tappat poäng till en förare från samma lag.

Motorcykel

Motorcykel är ett samlingsnamn för ett par olika motorsporter, till exempel Motocross och Enduro.

Motocross

Motocross, eller MX, körs med motorcykel på en kuperad bana av grus, sand eller jord. Den variant som följs av mest publik, både på tv och live, är stadioncross eller supercross och den här varianten körs oftast inomhus. Annars är en Motocrossbana oftast mellan 1,5 och 2 kilometer lång och 3-6 meter bred. Den naturliga terrängen innebär naturliga hinder, men ibland läggs också artificiella hinder till och då vanligtvis olika sorters hopp. Ett heat körs i elit-motocross 35 minuter plus två varv och i ungdomselit-motocross 20 minuter plus två varv. Oftast tar ett varv cirka 2 minuter. Man kör Motocross i olika klasser beroende på motorcykelns cylindervolym och motorns konstruktion, det vill säga om den är tvåtakt eller fyrtakt.

Enduro

I Enduro körs motorcyklar på banor i svår terräng. Namnet kommer från en form av det engelska ordet endurance, det vill säga uthållighet. Enduro är den motorcykelsport med flest förare i Sverige, både motionsåkare och elitåkare. Den mest kända svenska tävlingen i Enduro är den så kallade Novemberkåsan, som omfattar en sträcka på cirka 10 mil som körs ett varv på dagen och två varv på natten på skogsstigar och i terräng totalt cirka 30 mil. Novemberkåsan är känd för att den är så svår då den innehåller svåra passader som bäckar, myrar och vattendrag.

Nascar

Nascar står för National Association for Stock Car Auto Racing och är en amerikansk motorsportorganisation som driver serierna Nascar Sprint Cup, Nascar Nationwide Series, Nascar Camping World Truck Series med mera.

Stock-car racing är en sport som blev populär på allvar i USA efter andra världskriget och den bestod av racing med trimmade standardbilar. Man anlade banor för stock-car racing runtom i USA och allt fler förare körde inför en allt större publik. Det fanns dock inga gemensamma regler för banorna eller tävlingarna än, utan dessa skapades först några år senare efter att Nascar, National Association for Stock Car Auto Racing, hade bildats. Den första tävlingen hölls i februari 1948 och sedan år 1949 startade den första tävlingsdivisionen i USA vid namn Nascar Grand National. Det är den serien som idag kallas för Sprint Cup Series. Idag finns det förutom Nascar Sprint Cup Series också Nascar Nationwide Series, Nascar Camping World Truck Series och flera andra tävlingar inom Nascar.

Fördelen med att spela på motorsport

Motorsport är inte en av de största sporterna i Sverige, även om vi svenskar är ganska framgångsrika inom sporten på ett internationellt plan. De flesta tävlingar går inte att se på tv, men om du vill kunna följa dem kan du ändå se dem via livestreaming på många odds- och bettingsajter. Det finns oftast några stycken olika marknader att spela på om du gillar att spela på motorsport.