Sportspel Bonus Recension Besök
1 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök
2 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
3 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
4 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök

Ligue 1 - Den högsta divisionen i herrfotboll i Frankrike

Ligue 1 är den högsta divisionen i herrfotboll i Frankrike. Ligue 1 och Ligue 2 utgör tillsammans Ligue de Football Professionnel. I Ligue 1 spelar tjugo klubbar och klubbarna flyttas upp och ner mellan denna liga och Ligue 2. Säsongen pågår mellan augusti och maj med ett kort avbrott på två veckor över jul och nyår och varje lag spelar då 38 matcher var, 19 hemma och 19 borta, två mot varje lag. Totalt sett blir det 380 matcher under en säsong, det vill säga massor med satsningsmöjligheter för dig som gillar odds och betting! De flesta matcherna spelas på lördag och söndag, men ett fåtal även under kvällar under veckan. Ligue 1 rankas som den femte bästa ligan i Europa, efter spanska La Liga, engelska Premier League, tyska Bundesliga och italienska Serie A.

Ligue 1 startade den 11:e september 1932 under namnet National innan ligan bytte namn till Division 1 efter bara ett år. Detta namn var kvar till 2002, då ligan bytte namn till Ligue 1. Den mest framgångsrika klubben är AS Saint-Etienne, som vunnit ligan tio gånger, medan Olympique Lyon är den klubb som vunnit flest titlar i rad, nämligen sju stycken från 2002 till 2008. Ligue 1 har spelat 66 säsonger och de två klubbar som deltagit under flest säsonger är FC Sochaux-Montbeliard och Olympique de Marseille. FC Nantes är däremot det lag som spelat under flest säsonger i rad, nämligen så många som 44 stycken från 1963 till 2007. De regerande mästarna är Paris Saint-Germain, som vann sin sjätte titel säsongen 2015/2016.

Historia om Ligue 1

Före 1930 fanns det inga proffsspelare inom fransk fotboll, utan detta startade officiellt 1932. Den franska professionella ligan begränsades till tjugo klubbar och för att delta var klubbarna tvungna att kunna visa upp tidigare positiva resultat, kunna visa upp tillräckliga inkomster för att få en balanserad ekonomi och kunna värva minst åtta professionella spelare.

Ligans första säsong spelades 1932/1933 och då var de tjugo lagen uppdelade i två grupper med tio lag i varje. De tre sämsta lagen i varje grupp flyttades ner till Division 2. De två bästa lagen i varje grupp möttes däremot i en final på en neutral plats. Till säsongen 1934/1935 spelade sexton lag i ligan, fram till 1938/1939. På grund av kriget spelades det ingen professionell fotboll i en nationell liga mellan 1939 och 1945, utan endast regionala tävlingar. Efter kriget återtogs dock professionell fotboll och antalet klubbar ökade till arton, ända fram till säsongen 1965/1966, då antalet ökade till tjugo. År 2002 ändrades som sagt namnet från Division 1 till Ligue 1.

Formatet i Ligue 1 idag

Idag är det fortfarande tjugo klubbar som spelar i Ligue 1 och under säsongen spelar varje lag som sagt 38 matcher. En vinst ger tre poäng, en förlust noll poäng och ett oavgjort resultat ger ett poäng. Lagen rankas efter totalt antal poäng, målskillnad och gjorda mål. I slutet av säsongen är det den klubb som fått ihop flest poäng som blir mästare i Ligue 1. Om två lag har samma poäng avgör målskillnad och gjorda mål vem som vinner. Om det fortfarande är oavgjort slutar båda lagen på samma plats, förutom om det gäller kvalificering till ett mästerskap, nedflyttning eller liknande. I så fall hålls en match på neutral plats för att avgöra vem som är bäst.

Ligue 1 i Europa

De tre bästa lagen i Ligue 1 kvalificerar sig till Champions League, där de två första går direkt till gruppspelet och det tredje till kvalspelet. Det fjärde bästa laget kvalificerar sig till Europa League, tillsammans med vinnarna från de två inhemska cuptävlingarna Coupe de France och Coupe de la Ligue.

Utmärkelser inom Ligue 1

Den nuvarande pokalen, L’Hexagoal, utvecklades av Ligue 1 och skapades av den fransk-argentinske konstnären Pablo Reinoso. Den har getts till den franska mästaren sedan slutet av säsongen 2006/2007 och ersatte då den tidigare pokalen som endast använts under fem år. Förutom pokalen till det vinnande laget och individuella medaljer som spelarna får finns det även andra utmärkelser som ges en gång per år och en gång per månad. Varje månad ges en belöning till månadens spelare och efter säsongen hålls UNFP-utmärkelserna, där spelare från Ligue 1 och Ligue 2 tilldelas priser för årets spelare och årets unga spelare och dessutom får en tränare priset för årets tränare.

Ligue 1 i media

I Frankrike har Ligue 1 ett avtal med betal-tv-kanaler som Canal+ och beIn Sport och i andra delar av världen har andra kanaler avtal med ligan. I Sverige var det tidigare TV4 som sände matcher från Ligue 1, men från säsongen 2016/2017 är det istället Viasat. Det har egentligen ingen betydelse om du har Viasat eller inte, eftersom du annars kan titta på matcher från franska Ligue 1 via livestreaming på datorn, surfplattan eller mobilen. Logga in på din favorit-oddssajt och titta på Ligue 1 samtidigt som du tippar några matcher i samma liga.