Sportspel Bonus Recension Besök
1 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök
2 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
3 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
4 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök

Allt om Ishockey

Trots att många svenskar anser att fotboll är vår nationalsport, eftersom det är så många som spelar fotboll, kan nog ishockey räknas som vår nationalsport istället, med tanke på att vi har flest medaljer från stora mästerskap i ishockey, många fler än i fotboll. Trots att det officiella namnet för sporten är ishockey kallar vi svenskar det oftast för hockey i folkmun. Precis som alla andra sporter spelas hockey i olika ligor och mästerskap. Fortsätt läsa för att se en del av de ligor och mästerskap som finns runtom i världen.

ishockey

SHL

SHL är den svenska hockeyligan, som fram till juni 2013 kallades Elitserien i ishockey, och som är den högsta nivån i ishockeyns seriespel för herrar i Sverige. Den grundades 1975 och består av fjorton lag som spelar 52 omgångar och därefter ett slutspel med åtta lag. Vinnaren i slutspelet blir svenska mästare i ishockey och tar emot den officiella SM-bucklan vid namn Le Mat-pokalen. Nedflyttning från SHL går till Hockeyallsvenskan, vilken är den näst högsta ligan i hockey i Sverige. SHL innehåller inga nationella cuper, men däremot CHL (Champions Hockey League) som internationell cup. De nuvarande mästarna i SHL från 2016 är Frölunda HC.

Historia om SHL

1920 introducerades hockey i Sverige och redan 1922 spelades svenska mästerskap i hockey, även om det dröjde till säsongen 1975/1976 tills Elitserien startade. Dessförinnan kallades mästerskapet för Klass I, Elitserien, Svenska serien, Division 1 Norra och Division 1 Södra samt Division i-serie.

Säsongerna 1975/1976 – 1976/1977 spelades dåvarande Elitserien med tio lag som spelade 36 omgångar och de två sämsta lagen flyttades ned till Division 1. Under säsongerna 1977/1978 – 1986/1987 var det fortfarande samma antal lag och omgångar, men endast det sista laget flyttades ned till Division 1 och det näst sista laget gick till Kvalserien. Från säsongen 1987/1988 till 1995/1996 bestod Elitserien av tolv lag som spelade 22 omgångar och efter dessa flyttades de två sämsta lagen till Allsvenskan. De tio lag som var kvar mötte varandra hemma och borta en gång till och efter sammanlagt 40 omgångar gick de åtta bästa lagen till SM-slutspel. Mellan 1996/1997 och 2005/2006 utökades antalet omgångar till 50, förutom 1997/1998, då det bara spelades 46 omgångar. Det fanns också derbygrupper med fyra lag i varje och lagen i samma grupp mötte varandra sex gånger och de andra lagen fyra gånger. Derbygrupperna utgick från säsongen 2006/2007 och fram till 2013/2014 bestod ligan av tolv lag som spelade 55 omgångar. Säsongen 2015/2016 utökades antal lag från tolv till fjorton och detta antal är också kvar nästa säsong som startar den 17:e september 2016 och håller på till mars 2017.

C More, tidigare Canal+, sänder SHL:s matcher, men om du inte har tillgång till dessa kan du alltid höra matcherna på Sveriges Radio genom Radiosporten eller se dem via livestreaming på odds- och bettingsajter.

CHL

CHL, Champions Hockey League, är en europeisk hockeyturnering som grundades av 26 klubbar, sex ligor och det internationella ishockeyförbundet inför säsongen 2014/2015. Från säsongen 2015/2016 utökades lagen från 44 till 48 från elva länder. De 48 lagen är uppdelade i sexton grupper och de sexton bästa lagen avancerar till sextondelsfinal. Den första säsongen vann Luleå HF och den andra Frölunda HC, det vill säga två svenska vinnare. Du kan följa CHL:s matcher i Svt och Svt Play eller via livestreaming på internet.

NHL

NHL, National Hockey League, är den högsta ligan i det nordamerikanska hockeysystemet och anses av många vara världens bästa hockeyliga. Under årets lopp har många svenskar gjort succé i NHL för olika lag. Det mest framgångsrika laget genom tiderna är Montreal Canadians och det var också i staden Montreal som NHL grundades 1917. Vid denna tidpunkt innehöll NHL endast fyra medlemsklubbar, men har sedan dess utökats till 30 lag. 23 av lagen kommer från USA och endast sju från Kanada. När NHL grundades 1917 var det endast en regional liga för de kanadensiska provinserna Ontario och Quebec, men i mitten av 1920-talet kom det första amerikanska laget. Sedan dess har fler lag tillkommit under årens lopp.

När det från början endast var fyra lag spelade alla i samma grupp, men från 1926 spelades en American Division och en Canadian Division. 1939 blev det en grupp igen, tills 1967 då det fanns tolv lag och därmed två divisioner, nämligen Eastern och Western Division. Uppdelningen skedde dock inte efter det geografiska läget, utan i Eastern Division spelade Original Six-lagen och i Western Division de nya lagen. 1974 hade ligan vuxit ännu mer och spelades nu i två konferenser med två divisioner var. Sedan 2000/2001 spelas numera NHL i sex divisioner med fem lag i varje.

I grundserien mellan oktober och april spelas 82 matcher och mellan april och juni spelar de sexton bästa lagen slutspel för att se vem som vinner Stanley Cup-pokalen, då spelarna, tränarna och ledarna i det vinnande laget får sina namn ingraverade på pokalen. Man kan också vinna andra priser under säsongen, till exempel som mest värdefulle spelaren under grundserien. Till skillnad från många andra ligor flyttas inga lag från NHL ned, utan de klubbar som hamnar sist i grundserien får fördelar vid draften om vem som får välja spelare först för att jämna ut lagens styrka. Nuvarande mästare från 2015/2016 är Pittsburgh Penguins.

I Sverige är det Viasat som har sändningsrättigheterna för NHL, men du kan naturligtvis också se matcherna via livestreaming på din favorit-oddssajt.

World Cup

World Cup i ishockey, tidigare Canada Cup, arrangeras av NHL och spelas i Nordamerika mellan augusti och september sedan 1996. De deltagande lagen kommer från Kanada, USA och de bästa europeiska ishockeylandslagen och turneringen spelas innan de nationella ishockeyligorna startar, vilket innebär att alla de bästa spelarna kan delta.

KHL

KHL, Kontinental Hockey League, är en rysk hockeyliga som grundades 2008 i Eurasien, med målet att skapa en resursstark, multinationell hockeyliga som kan konkurrera med NHL om de bästa spelarna. I slutet av varje säsong spelas slutspelet om Gagarin Cup, trofén som namngetts efter den första människan i rymden, kosmonauten Jurij Gagarin.

Länderna som deltar i KHL är Ryssland med 22 lag samt Vitryssland, Kazakstan, Lettland, Slovakien, Kroatien och Finland med ett lag var. KHL har hela tiden velat utöka ligan, både geografiskt och vad gäller antal lag. Bland annat har både Frölunda HC och Färjestads BK blivit inbjudna till spel, men de har än så länge tackat nej. AIK undertecknade en avsiktsförklaring för spel 2010/2011, men svenska ishockeyförbundet avslog klubbens ansökan.

Antalet matcher i grundserien varierar från år till år och från 2014/2015 ska varje lag spela totalt 60 matcher i grundserien, eftersom de i första hand möter lagen inom sina divisioner och i andra hand inom sina konferenser. Slutspelet avgörs i bäst av sju matcher. Efter varje omgång möts det högst rankade laget och det lägst rankade laget inom varje konferens och lagen i de olika konferenserna möts först i finalen, likt spelet i NHL. Under årens lopp har det spelat många svenskar i KHL och de har ofta varit mycket framgångsrika. Viasat sänder KHL:s matcher i Sverige, men du kan såklart också se dem via livestreaming på internet och då samtidigt satsa på dem.

VM

VM anordnas av International Ice Hockey Federation varje år, vanligtvis i april-maj, och spelas med sexton lag. Första VM i hockey spelades 1920 och mellan 1924 och 1968 spelades VM och OS tillsammans. Från 1972 spelas de dock separat. Sverige ligger fyra i den totala medaljligan, efter Ryssland, Kanada och Tjeckien, med nio guld, nitton silver och sjutton brons. VM sänds i Sverige på TV4, TV4 Sport och TV12, men från 2018 är det Sveriges Television som har sändningsrättigheterna.

OS

Vinter-OS spelas vart fjärde år och ishockey vid de olympiska spelen är ishockeyturneringar som ingår i vinter-OS. Den första turneringen spelades dock 1920 som en del av sommar-OS. Mellan 1924 och 1968 spelades som sagt OS och VM tillsammans. 1988 var det första året då proffs deltog, eftersom NHL då gjorde uppehåll under OS. Efter de 22 turneringar som spelats ligger Sverige på fjärde plats i medaljligan efter Kanada, Ryssland och USA. Sammanlagt har Sverige lyckats få två guld, tre silver och fyra brons.

Fördelen med att spela på hockey

Om du gillar att spela på odds och betting har du säkert märkt att utbudet är riktigt stort vad gäller att satsa på hockey. Till och med nu, under uppehållet, kan du satsa på vem som kommer att vinna SHL, Sverige Hockey Allsvenskan, NHL, World Cup of Hockey, Finland SM-Liiga, KHL med mera. När säsongen sedan sätter igång kan du naturligtvis också satsa på resultat i de olika matcherna, antal mål och mycket annat. Vid de stora mästerskapen, såsom VM och OS, finns det också massor med satsningsmöjligheter. Om du vill få ut så mycket spänning som möjligt rekommenderar vi att du spelar på liveodds. Detta betyder att du satsar på hockey under tiden matcherna pågår. Då sitter du antingen på läktaren med mobilen i högsta hugg eller ser matcherna på tv. Om du inte har tillgång till rätt tv-kanaler kan du se de flesta matcherna via livestreaming via dator, surfplatta eller mobil. I så fall kan du ofta satsa i samma webbläsare, vilket är snabbt och smidigt. Testa att spela på hockey – du kommer inte att ångra dig!