Sportspel Bonus Recension Besök
1 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök
2 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
3 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
4 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök

EM i fotboll

För oss som bor i Sverige finns det många spännande arrangemang i fotboll att satsa pengar på. Förutom världsomspännande OS och VM har vi också EM i fotboll. Fotbolls-EM spelas vart fjärde år, det vill säga lika ofta som fotbolls-VM. Det är mycket praktiskt att de här mästerskapen turas om, så eftersom VM spelades 2014 spelades EM 2016. Nästa stora fotbollsmästerskap blir VM 2018 och sedan EM igen 2020.

em-fotboll

Lite info om EM i fotboll

EM i fotboll arrangeras som sagt en gång vart fjärde år i månaderna juni och juli och startade år 1960. 1960-1964 kallades turneringen för Europacupen för landslag, men har sedan dess haft namnet Europamästerskapet i fotboll, EM. Det är Uefa som anordnar EM, vilket är anledningen till att det också kallas Uefa European Football Championship. Från 1996 spelades EM med sexton lag, som var uppdelade i fyra grupper under gruppspelet, men från 2016 spelas EM numera med 24 lag. Från början var EM en relativt liten turnering, men har nu vuxit sig till att bli ett av världens största idrottsevenemang vad gäller antalet tv-tittare, intäkter från sponsorer och så vidare. De bästa länderna i EM är Spanien och Tyskland (inklusive dåvarande Västtyskland) med tre guld var. Tyskland har också tre silver, men bara Spanien har vunnit EM två gånger i rad, nämligen 2008 och 2012. Sverige har som bäst kommit till semifinal i EM 1992, när det spelades i Sverige på Ullevi i Göteborg, på Råsundastadion i Solna, på Malmö Stadion i Malmö och i Idrottsparken i Norrköping.

Lite av historian bakom EM i fotboll

Redan under 1920-talet lanserade fransmannen Henri Delaunay idén om att anordna ett Europamästerskap i fotboll, men han avled redan 1955, så han fick tyvärr aldrig uppleva när hans dröm gick i uppfyllelse. Det första mästerskapet hölls som sagt 1960, där Sovjetunionen vann mot Jugoslavien i finalen. 1968 vann Italien mot Jugoslavien i finalen i en omspelsmatch, eftersom de ännu inte infört straffar vid oavgjort resultat efter förlängning i utslagsmatcher. 1980 ökades antalet lag i slutspelet från fyra till åtta stycken, vilket höll fram till EM i Sverige 1992. Det här mästerskapet vanns av Danmark, vilket inte bara var sensationellt eftersom det kommit många danskar, utan också eftersom de fått en gratisplats i EM, trots att de inte kvalificerat sig för turneringen. Detta berodde på att det dåvarande Jugoslavien blivit uteslutet, eftersom FN införde sanktioner mot landet i samband med inbördeskriget i Bosnien. Sverige fick som sagt tidernas bästa placering i detta EM på hemmaplan, då vi tog oss till semifinal, där vi tyvärr förlorade mot Tyskland.

Från och med 1996 utökades antalet lag i slutspelet till sexton, mycket på grund av att Kalla kriget hade upphört och att det hade bildats många nya självständiga stater i Östeuropa. Intresset för EM blev också allt större. I EM 1996 avgjordes finalen med ett golden goal, det vill säga att första målet vinner, men den här metoden används inte längre, utan numera är det först 2 x 15 minuters förlängning och sedan straffar vid utslagsmatcher. EM 2000 arrangerades för första gången av två länder tillsammans, nämligen Belgien och Nederländerna och även här avgjordes finalen med golden goal. Både 2008 och 2012 var det två länder som arrangerade EM tillsammans, nämligen Schweiz och Österrike respektive Polen och Ukraina. EM 2016 arrangerades återigen av ett land, nämligen Frankrike. I år var EM mycket större, då antalet lag i slutspelet var 24, vilket ledde till att det blev 51 matcher istället för 31. De 24 lagen delades in i sex grupper och så många som 16 lag gick vidare till åttondelsfinal.

EM 2020 kommer att se lite annorlunda ut, då Uefa bestämt att det ska spridas ut över många länder och bli ”ett europamästerskap för hela Europa”. Tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal kommer att arrangeras i Köpenhamn (Danmark), Bilbao (Spanien), Budapest (Ungern), Glasgow (Skottland), Bryssel (Belgien), Bukarest (Rumänien), Dublin (Irland) och Amsterdam (Nederländerna). Tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal kommer att arrangeras i Rom (Italien), München (Tyskland), Baku (Azerbajdzjan) och St. Petersburg (Ryssland). Semifinalerna och finalen kommer att arrangeras i London (England). Tyvärr nobbades Sverige från att vara med och arrangera EM.

Det här kan du satsa på inför EM i fotboll

Som vanligt finns det massor med olika satsningsmöjligheter vid stora turneringar som EM i fotboll. Du kan bland annat satsa på vinnare, att ta sig till semifinal, totalt antal mål per lag, utslagna vid straffsparksläggning, utslagna på nivå, att ta sig till kvartsfinal, att avancera längst, lag att göra flest mål, totalspel på turneringen, att ta sig till final, finalister, vinnare och bästa målgörare samt lag att göra minst mål. Detta är bara exempel på huvudmarknaderna. Du kan också spela på spelare och övriga marknader, bland annat bästa målgörare, lagets bästa målgörare, matchspel – målgörare, UEFA – turneringens bästa spelare, spelare att spela från start i första matchen och totalt antal mål per spelare. Som du ser finns det massor med satsningsmöjligheter. Gå till din oddssajt och spela loss!