Sportspel Bonus Recension Besök
1 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök
2 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
3 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
4 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök

Bundesliga

Bundesliga är den högsta divisionen inom herrfotbollen i Tyskland. Det är en av de största fotbollsligorna i Europa och många av deras matcher har mest publik av alla fotbollsmatcher i världen. Förr spelades de flesta matcherna på lördagar klockan 15.30, men nu är omgångarna ofta utspridda under helgen, med matcher på såväl fredagskvällar som lördag- och söndagseftermiddagar. Bundesliga håller sin höga kvalitet genom att de två sämsta lagen flyttas ner till 2. Bundesliga och det tredje sämsta laget kvalar med de tre sämsta lagen i 2. Bundesliga. Förutom detta får de bästa lagen i Bundesliga också chansen att delta i de största europeiska turneringarna. De tre bästa lagen kvalificerar sig direkt till Champions League och det fjärde kan kvala till Champions League, medan det femte laget kvalificerar sig direkt till Europa League och det sjätte kan kvala till Europa League.

bundesliga

Lite historia om Bundesliga

Historian om Bundesliga börjar egentligen innan Bundesliga över huvud taget fanns, det vill säga före 1963. Under denna tid blev den tyska mästaren den som vann slutspelet mellan mästarna från alla regionala fotbollsförbund. Många var dock missnöjda med detta förfarande och så tidigt som på 20-talet fanns det planer på att införa en proffsliga i fotboll i Tyskland, trots att planerna haltades när nationalsocialisterna tog makten. Även andra världskriget och den påföljande efterkrigstiden gjorde att en proffsliga inte blev verklighet på många år. Början av 60-talet såg dock en ökning av intresset för en rikstäckande liga, framförallt så att Tyskland skulle kunna hålla jämna steg med fotbollen i andra länder. Detta förstärktes efter Västtyskland åkte ur i kvartsfinalen i VM 1962, vilket ledde till att den första säsongen av Bundesliga spelades 1963/1964. I den här säsongen spelade endast sexton lag, trots att det var 46 klubbar som ansökt om att få spela. För att bestämma vilka som fick vara med tittade man på diverse ekonomiska och sportsliga kriterier, till exempel poängen från de tolv senaste säsongerna.

När Bundesliga satte igång 1963 var publikintresset mycket stort redan från början, även om det ännu inte var en riktig proffsliga då många av spelarna fortfarande arbetade på vanliga jobb. Tyvärr drabbades Bundesliga av den så kallade Bundesligaskandalen i slutet av säsongen 1970/1971, då det kom fram att spelare låtit sig mutas för att göra läggmatcher i bottenstriden. Under 70-talet fick fotbollen trots detta ett uppsving i Tyskland, då nya stadion byggdes och flera storklubbar vann segrar i Europacuperna. Speciellt anmärkningsvärt var resultatet under säsongen 1979/1980 då alla lag i semifinalerna i Uefacupen var från Västtyskland. Det var också under 70-talet som antalet utländska spelare ökade i Bundesliga, samtidigt som de bästa tyska spelarna sökte sig till ligor utomlands, bland annat i Spanien.

Under 80-talet fick Bundesliga stora problem med högerextrem huliganism, vilket minskade intresset för Bundesliga och ledde till att många av de största fotbollsspelarna istället valde att spela utomlands. Under 90-talet upplevde dock Bundesliga en renässans tack vare det tyska landslagets nya framgångar och klubblagens framgångar i Europa med bland annat vinst i Champions League 1997 och vinster i Uefacupen både 1996 och 1997.

Under 2000-talet har intresset för Bundesliga ökat ännu mer och 2006 spelades VM just i Tyskland. Många svenska fotbollsspelare har spelat i Bundesliga genom åren och intresset i Sverige för denna liga är mycket stort.

Bundesliga idag

Från början spelades som sagt Bundesliga med sexton lag, förutom under säsongen 1991/1992 som var en övergångsperiod, då man tillfälligt utökade till 20 lag efter Tysklands återförening. Idag är det arton lag som spelar i Bundesliga. De regerande mästarna är Bayern München och det är också detta lag som innehar flest ligatitlar. Just nu är det uppehåll i Bundesliga, men ligan kommer igång igen under helgen 26:e till 28:e augusti 2016. Sedan är det vinteruppehåll mellan den 21:a december och 20:e januari och den sista matchdagen kommer att vara den 20:e maj 2017. Däremellan kommer du att ha massor med matcher att satsa på.

Satsningsmöjligheter i Bundesliga

När Bundesliga sätter igång igen kommer du bland annat kunna satsa på matchresultat, vem som gör första målet, vilken spelare som gör mål, vem som får röda eller gula kort och mycket annat. Det finns också ännu fler satsningsmöjligheter för den som väljer att spela på liveodds. Liveodds är betting som sker i realtid. Detta betyder att du kan lägga satsningar på matcherna under tiden de spelas. Här finns till exempel satsningar på vem som gör nästa mål, vem som får nästa hörna och liknande. Eftersom det hela sker direkt behöver du ta snabba beslut. Du har dock större chans att tippa rätt, då du kan följa matchen och se spelarnas dagsform och så vidare. Antingen kan du åka till Tyskland och sitta på läktaren och följa matchen eller kan du se den inspelad direkt. Om du inte ser den på tv sänder de flesta odds- och bettingsajter matcherna genom live streaming. Lycka till!