Sportspel Bonus Recension Besök
1 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök
2 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
3 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
4 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök

Europa League

Europa League, som tidigare kallades för Uefacupen, är den näst största fotbollsturneringen för europeiska klubblag efter Champions League. Uefa anordnar Europa League varje säsong sedan 1971 (och sedan 2009 i sin nuvarande form).

europa-league

Lite info om Europa League

Eftersom Europa League ligger på en lägre nivå än Champions League är det också lättare att få chansen att spela i den här turneringen. Det klubblag som vinner Allsvenskan får kvala in till Champions League, medan de lag som kommer på andra och tredje plats i Allsvenskan har möjligheten att kvala in till Europa League. Även vinnaren i Svenska Cupen får chansen att kvala in till Europa League.

Det land med de mest framgångsrika klubbarna i Europa League genom åren är dock inte Sverige, utan Spanien, då spanska klubbar lyckats med tio finalvinster och fem finalförluster. Italien ligger också bra till med nio finalvinster och sex finalförluster. Spanska Sevilla är den bästa klubben med fem finalvinster och det är också denna klubb som är regerande mästare från 2015/2016. Sverige har dock ändå lyckats relativt bra i Europa League, då IFK Göteborg vann turneringen både 1981/1982 och 1986/1987.

Lite historia om Europa League

Innan Europa League startade kallades den som sagt Uefacupen, men den egentliga föregångaren var Mässcupen, som spelades mellan 1955 och 1971. I Mässcupen spelade dock städer där det hölls mässor och lagen bestod inte nödvändigtvis av klubbar, utan städer med mer än en klubb plockade ihop spelare från de olika klubbarna. Från mitten av 1960-talet deltog dock bara europeiska klubblag och då endast de som kvalificerat sig genom en placering i sin inhemska liga, oftast på andra till fjärde plats. Vid denna tidpunkt fick bara en klubb per stad delta. Antalet klubbar växte också stadigt, från 48 klubbar 1964/1965 till 64 klubbar 1970/1971.

Uefa tog över Mässcupen 1971/1972 och bytte då namn på cupen till Uefacupen, trots att cupen såg likadan ut. Det var inte förrän 1975 som regeln med en klubb per stad togs bort. Anledningen var att Everton (från staden Liverpool), som slutat på fjärde plats i den engelska ligan, skulle ha kvalificerat sig till Uefacupen, men eftersom klubben med namn Liverpool kommit tvåa och därmed kvalificerade sig till cupen, var Everton tvungna att stanna hemma. Everton överklagade dock denna regel och fick slutligen rätt, vilket tog bort denna regel 1975 och framåt.

Under många år var Uefacupen endast öppen för de bästa länderna i de inhemska ligorna, förutom vinnarna som fick kvalificera sig till Champions League istället, men 1999 slogs Uefacupen ihop med Cupvinnarcupen, vilket ledde till att också vinnarna av de inhemska cuperna (såsom Svenska cupen) får lov att delta. De som förlorar i Champions Leagues tredje kvalomgång och grupptreorna från gruppspelet får också delta i Uefacupen. Det finns också någonting vid namn ”Fair play” som kan ta klubbar till Uefacupen. Varje klubb bedöms för sitt Fair play, enligt antal gula och röda kort, positivt spel, respekt för motståndaren, respekt för domaren, lagfunktionärernas uppträdande och publikens uppträdande. Det finns tre platser i Uefacupen för klubbar med bäst Fair play.

När Uefacupen bytte namn till Europa League inför säsongen 2009/2010 togs Intertotocupen bort och ersattes med kvalmatcher i ett tidigt skede samtidigt som gruppspelet i nystartade Europa League gjordes om.

Satsningsmöjligheter i Europa League

Precis som alla större turneringar erbjuder Europa League en hel massa olika satsningsmöjligheter. Du kan både satsa på de olika lagen under kvalet till Europa League och senare under själva turneringen. Satsa på resultatet i de olika matcherna, vem som gör flest mål, vilket lag som får flest röda kort och mycket mer. Gå till din favorit-oddssajt och se precis vilka satsningar som godkänns där.